Kada je digitlana štampa pravi izbor?

digitalna štampa

Uprkos činjenici da su i ofset i digitalna štampa izuzetno rasprostranjeni, još uvek ne znamo tačno kada odabrati koju. U nastavku pročitajte kada je digitalna štampa pravi izbor, koje su prednosti, a koje mane digitalne štampe i gde tražiti prednosti i nedostatke klasične offset štampe.

Mnogo toga će biti jasno ako objasnimo šta je zapravo ofset štampa. Laički rečeno, to je obična ravna štampa na klasičnoj štamparskoj mašini uz pomoć štamparskih ploča.

Offset štampa je u osnovi još uvek kraljica svih štamparskih tehnika. Pruža velike brzine štampe (do 15.000 odštampanih listova/sat), a ključne prednosti su izvanredan kvalitet štampe i pristupačne cene za veće naklade. Treba istaći i mogućnost štampe znatno većih formata papira i mogućnost štampe boja po Pantone skali.

Nedostatak je sporiji početak štampe zbog potrebe za proizvodnjom štamparskih ploča (CTP ploča), koje predstavljaju relativno visok fiksni trošak. Stoga je offset štampa najbolji izbor kada planiramo štampanje većeg tiraža. Jer sa većim brojem primjeraka cijena po primjerku opada i početni – fiksni troškovi izrade panoa postaju zanemarljivi.

Potpuna suprotnost je digitalna štampa, koja ne zahteva izradu štampanih ploča. Da još jednom pojednostavimo, digitalna štampa je tehnika u kojoj štamparskim mašinama upravlja kompjuter. Pored kratkog vremena potrebnog za početak štampe, prednost digitalne štampe je i brzina štampe u smislu realizacije velikog broja različitih narudžbi. Još jedna prednost je fleksibilnost digitalne štampe, jer nudi brojne kreativne mogućnosti za postizanje boljih marketinških efekata.

Dakle, kada je digitalna štampa pravi izbor?
Digitalna štampa je pravi izbor kada želite da štampate manje količine štampe kada želite štampanje sledećeg dana. Prilikom štampanja prilagođenih promotivnih materijala kao što su vaučeri, od kojih svaki sadrži različite informacije.

Naravno, postoje neka ograničenja za digitalnu štampu, kao što su nemogućnost štampanja Pantone bojama, maksimalni format štampe, nemogućnost štampanja na debljim karticama i još mnogo toga.

Uz obje tehnike tiska moguće je štampati iste vrste štampe, kao što su kalendari, bilješke, katalozi, brošure, vizit karte, koverte, flajeri i mnoge druge.